Четвер, 18.04.2024, 20:02
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Грудень » 23 » День пророка Наума.
10:04
День пророка Наума.

14 грудня відзначається День пророка Наума

Історія свідчить, що пророк Наум - один з дванадцяти малих пророків, жив у VII столітті до Різдва Христового і родом був з міста Єлкоша, що на півночі Ізраїлю. Він передбачив трагедію міста Ніневії, столиці Ассирійської держави, що була знищена нападами халдеїв, персів і арабів. Існує також версія, що батьківщина пророка – місто, що згадується у Новому Завіті – Капернаум («місто Наума»). Про життя пророка не збереглося жодних достовірних даних, відомо лише те, що він помер у сорокап’ятирічному віці і похований у місті свого народження. 

Пророцтво святого пророка Наума сповнилося майже через століття (за іншими даними, приблизно через сімдесят років). Ніневія впала, а люди на загарбаних нею землях отримали свободу та велику радість. 

У народі цей день вважали сприятливим для початку навчання дитини. Це, у першу чергу, свідчило про відповідне прочитання імені пророка. «Наум – наведе на ум» - звучала давня приказка. Хоча у справжньому, далекому від звичних асоціацій перекладі, ім’я Наум означає «утішитель». За народними уявленнями, Наум - покровитель розуму, знань і доброчинства, а тому селяни були переконані: якщо на свято пророка почати навчання, то дитина успішніше засвоїть знання, набереться розуму. Особливо це стосувалося дітей слаборозвинених. Увечері батьки запрошували хрещених, котрі приходили з букварями, й діти починали напам'ять заучувати літери.

 14 грудня у ЗОШ І-ІІІ ст. смт Торчин під керівництвом заступника директора з навчально-виховної роботи Сергіюк Лілії Георгіїни відбувся виховний захід для учнів середніх та старших класів «Наум наведе на ум». Школярі  мали змогу дізнатися про звичаї та традиції наших предків та взяти участь у цьому святі.

Переглядів: 457 | Додав: OlamoR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar